Probleme circulatorii si cardiace
Se iau in fiecare zi, dimineata si seara, 2 varfuri de cutit de scortisoara cu miere lichida. Acest tratament reduce presiunea sanguina si are efecte benefice si asupra sistemului nervos.
Sughit, spasme digestive
Peste 3 varfuri de cutit de pulbere de scortisoara se toarna un pahar de apa fierbinte. Se lasa putin la infuzat, dupa care se consuma cu inghitituri mici. Efectul calmant al acestei infuzii se face simtit imediat!
Sangerari ale gingiilor
Se face o infuzie concentrata din o lingurita scortisoara si o cana de apa fierbinte. Se fac cu acest preparat clatiri ale gurii de 2 ori pe zi.
Dereglari ale apetitului
Se fac cure cu salata de fructe si cu dulciuri usoare in care se adauga scortisoara. Cei fara apetit le vor adora, in timp ce pofta exagerata a celor mai mancaciosi se va mai tempera.
Gripa
Se pun 25 g in 500 ml vin vechi si se pastreaza 5 zile. Se iau 2 lingurite pe zi.
Distruge bacteriile
Combinata cu conservanti si adaugata in sucul de mere, pe langa efectul placut de aromatizare, scortisoara reduce si controleaza numarul bacteriilor ce se pot dezvolta in sucurile nepasteurizate, in special pe cea numita Escherichia coli O157:H7, un microorganism foarte virulent, prezent in numeroase alimente. In plus, poate inlocui, partial sau complet, conservantii din produsele alimentare.
Antiseptic si remediu impotriva durerilor Actioneaza ca excitant, stimulent nervos si hipertermiant (mareste temperatura corpului).
Poate fi folosita in doze destul de mari, de 4-5 grame, exceptie facand persoanele cu ulcer sau cu colonul iritabil. Cea mai eficienta utilizare a sa este in combinatie cu alte afrodisiace care sa-i seveasca drept suport, precum mierea, galbenusul de ou sau sucurile si siropurile unor plante afrodisiace (pin, brad, telina, s.a.).
* Luand beneficiile scortisoarei si adaugindu-le pe cele ale mierii se poate trata raceala, gripa, oboseala sau intari sistemul imunitar.
* Mierea in amestec cu scortisoara este un remediu pentru obezitate. Se amesteca de obicei o jumatate de lingurita de scortisoara pudra cu o lingurita de miere se dizolva intr-o cescuta cu apa calda si se ia dimineata pe stomacul gol si apoi seara inainte de culcare. Acest remediu, luat cu regularitate pina la obtinerea greutatii dorite, ajuta la reducerea greutatii chiar si in cazul celor care au diete bogate in calorii.
* Pentru imbunatatirea auzului, zilnic o lingura de miere cu scortisoara.
* In tulburarile stomacale, ulcer sau nevralgiile stomacale de orice natura, se utilizeaza amestecul de miere cu pudra de scortisoara. Cu acelasi tratament se poate elimina producerea de gaze la stomac precum si durerile produse de acestea.
* Eliminarea aciditatii si asigurarea digestiei chiar si in cazul unor „mese grele" se poate face cu ajutorul a doua lingurite de miere peste care s-a presarat scortisoara pudra. Se consuma inainte de mese.
* Pasta preparata dintr-o parte miere , doua parti apa plata calduta si o lingura de scortisoara pudra este un unguent foarte bun in cazula artritei. Se maseaza usor cu acest amestec partea inflamata a corpului si in cele mai multe cazuri durerea dispare in circa 15 minute.
*O alta intrebuintare a mierii cu scortisoara este in tulburarile cardiovasculare. Se pregateste o pasta din doua linguri de miere si o lingurita de scortisoara. Se foloseste regulat la micul dejun in locul gemului sau jeleului. Acest procedeu diminueaza colesterolul depus pe vasele de singe, reduce riscul atacului de cord, intareste si regularizeaza bataile inimii si elimina starile de inabusire. De asemenea mierea in amestec cu scortisoara reduce riscul producerii de hemoragii interne.
*Scortisoara va scapa de ciuperci: daca observati ca unghiile va devin albe, faramicioase si se despica in straturi este posibil sa aveti o infectie cu diverse ciuperci, boala numita onicomicoza. Un tratament la indemana oricui este folosirea scortisoarei. Faceti un decoct din doua linguri de scortisoara macinata la o cana de apa. Fierbeti zece minute si ungeti-va cu el peste noapte unghiile bolnave. Dimineata, dupa spalat, umeziti-le cu otet concentrat. Repetati procedeul timp de doua saptamani.
Scortisoara
Scortisoara provine din coaja aromata a unui arbore din familia dafinului, si se spune ca sporeste spiritualitatea si viziunea psihica prin stimularea chakrei Coroanei. Arborele trebuie sa creasca vreme de 8 ani pentru ca scoarta lui sa fie suficient de matura ca sa poata fi recoltata. Cind este arsa pentru aroma sau cind este adaugata in hrana, scortisoara ridica energia spirituala la un nivel mai inalt. Mirodenia este recunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice si este folosita ca antiseptic si contra durerilor. Se mai stie ca reduce presiunea sanguina si sporeste secretia de insulina. Consumul de scortisoara calmeaza nervii si incalzeste organele interne, calmand durerile de cap si febra. Ajuta la eliminarea tensiunii din umeri si gat, dispersand blocajele de energie din aceasta zona. Medicina chinezeasca considera ca scortisoara imbunatateste aspectul pielii, mentinand-o tanara.
*Uleiul de scorţişoară este foarte util pentru persoanele care se simt obosite sau slăbite. Stimulează atât mintea cât şi corpul şi este eficient în tratarea problemelor legate de stres. De asemenea, stimulează circulaţia, în special la extremităţi.