Ingrediente aluat:
- 300 g faina
- 2 linguri zahar sau dupa gust
- ½ lgr sare
- 150 g unt rece taiat in bucatele
- 50 g untura
- 6-7 lg apa rece
Umplutura:
- 800 g cirese, fara samburi
- 4 lg amidon
- 100 g zahar, sau dupa gust
- ¼ lgr sare
- 1 lg zeama lamaie
- ½ fiola esenta migdale
- 1 lg unt taiat in bucatele
- 300 g faina
- 2 linguri zahar sau dupa gust
- ½ lgr sare
- 150 g unt rece taiat in bucatele
- 50 g untura
- 6-7 lg apa rece
Umplutura:
- 800 g cirese, fara samburi
- 4 lg amidon
- 100 g zahar, sau dupa gust
- ¼ lgr sare
- 1 lg zeama lamaie
- ½ fiola esenta migdale
- 1 lg unt taiat in bucatele
Se amesteca faina + sare + zahar apoi se adauga untul taiat bucatele + untura + apa rece. Nu se framanta mult, doar cat se aduna ingredientele. Se lasa la rece cel putin 30 min. Intre timp se scot samburii cireselor si apoi se amesteca cu amidon, zahar, sare, zeama lamaie, esenta migdale.
Aluatul se imparte in 2 parti egale, prima foaie se pune in tava si se baga la frigider pentru 10 min., apoi se adauga ciresele si cateva bucatele de unt (eu am uitat, mi-am adus aminte mai tarziu , asa ca data viitoare o sa fie cu unt), se acopera cu a 2-a foaie si iar la rece. Am facut niste orificii ca sa poate "respira" placinta,
am adunat bine marginile si le-am presat cu furculita. Am uns cu ou batut si am presarat cu zahar tos. Aveam zahar colorat si m-am gandit sa o fac mai "vesela". Se lasa in tava sa se raceasca.
Pofta buna !