Socata este o bautura racoritoare, putin acidulata si parfumata care poate fi preparata si pastrata in sticle la rece.
O bautura absolut minunata. Chiar in seara asta mi-am servit o prietena cu un pahar rece de socata si am fost tare multumita cand am vazut cu cata placere a baut-o. Imi permit sa o citez: "asa cum spunea bunica mea, bautura asta sigur ii place si lui Dumnezeu, atat e de buna".
Ingrediente:
- 1 kg zahar
- 16 flori mari de soc
- 5 lamai
- 9 litri de apa rece
Se pun la fiert 3 litri de apa cu 1 kg de zahar, zeama de la o lamaie, se lasa sa clocoteasca incet la foc mic, 15 minute.
Intr-un borcan mare de 10 litri, foarte curat, se pun florile de soc bine spalate, coaja rasa de la 3 de lamai, precum si zeama acestora, 1 lamaie taiata felii, se toarna lichidul caldut si se adauga restul de apa rece.
Se acopera borcanul, nu etans, trebuie sa respire. Se lasa la temperatura camerei 48 de ore amestecand din cand in cand.
Se strecoara prin tifon dublu, se pune in sticle si se pastreaza la rece.
Nu folosesc drojdie, pentru ca o prefer simpla, cu gust de bautura racoritoare foarte putin piscatoare la limba, prin fermentarea simpla a florilor.
Nu folosesc drojdie, pentru ca o prefer simpla, cu gust de bautura racoritoare foarte putin piscatoare la limba, prin fermentarea simpla a florilor.