Basmalute cu mere ?!?! .....OK, basmaloaie cu mere :-)
Ingrediente:
Aluatul:
200 ml lapte
50 g unt
Aluatul:
200 ml lapte
50 g unt
350 g faina
1 plic drojdie uscata
50 g zahar
1 plic zahar vanilinat
1 plic zahar vanilinat
1 praf de sare
1 ou
Umplutura:
500 g mere
50 g stafide
40 g zahar
20 g unt
½ lingurita cu scortisoara
1 plic zahar vanilinat
Decor:
lapte
1 galbenus de ou
miere
Se incalzeste laptele intr-o oala si in el se topeste untul.
1 ou
Umplutura:
500 g mere
50 g stafide
40 g zahar
20 g unt
½ lingurita cu scortisoara
1 plic zahar vanilinat
Decor:
lapte
1 galbenus de ou
miere
Se incalzeste laptele intr-o oala si in el se topeste untul.
Separat, se amesteca intr-un recipient faina cu drojdia uscata, sare, zahar vanilat,
se adauga oul,
amestecul de lapte cu unt si se omogenizeaza
cu mixerul, mai intai la viteza mica, dupa care timp de 5 minute la viteza cea
mai mare. Se acopera aluatul si se lasa la crescut la loc
cald.
Pentru umplutura se cojesc
merele, se inlatura samburii si se maruntesc. Bucatile de mar se
amesteca cu stafidele, zaharul si untul, se calesc intr-o tigaie si se lasa la
racit, dupa care se adauga scortisoara.
Aluatul se pudreaza cu faina si
se framanta putin pe masa de lucru, pudrata deasemenea cu faina. Se intinde si
se decupeaza din el cercuri .
Umplutura se pune
pe jumatatea fiecarui cerc.
Marginea fiecarei basmalute se unge cu amestecul de lapte cu galbenus de ou si
apoi se impacheteaza. Marginile basmalutelor se taseaza cu furculita. Se
captuseste tava cu hartie de copt, se pun in tava si se lasa la
crescut inca o data la loc cald, pentru 20 - 30 de minute, dupa care se ung cu ou.
Se coc la 180 ºC, pana se rumenesc. Apoi se ung cu miere, sau nu, depinde de gusturi, eu le-am uns.
Pofta buna !